OFTE STILTE SPØRSMÅL - BANKLAN

Kan jeg få et banklån i Norge med sikkerhet i en eiendom i USA?

Nei, det er ingen norske banker som tilbyr dette, men du kan selvfølgelig ta ut et lån i en norsk bank med sikkerhet i en eiendom du allerede har der. Dette kan enten gjøres ved å refinansiere ditt eksiterende boliglån eller ved å ta ut et kassekredittlån.

Kan jeg som nordmann få et banklån i USA?

Ja, dette er fullt mulig, men det er en lang og tungvint prosess i tillegg til at det er relativt dyrt. Kostnaden forbundet med anskaffelse av et lån fra en amerikansk bank kan variere fra 2 % til 4 % av lånebeløpet. Hvis du ønsker at vi bistår deg med anskaffelse av et slikt lån vil vi råde deg til å først finne ut hvor mye du ønsker å låne for å kunne kjøpe den boligen du kunne tenke deg. Neste steg er å bli forhåndsgodkjent (Prequalified) av den banken som kan tilby deg et lån. Å være forhåndsgodkjent er en stor fordel for deg når du legger inn et bud på en eiendom, fordi da vet selgeren at du er kvalifisert til å kunne kjøpe eiendommen. Mange selgere krever også at du har en slik forhåndsgodkjennelse! Den endelige godkjennelsen, som kalles for et loan commitment (på norsk ofte kalt et finansieringsbevis), får man ofte ikke før 30 til 60 dager etter at kontrakten er underskrevet av begge parter, men det er vanlig at kontrakten tar forbehold om at lånet blir godkjent. Derfor, hvis du ikke får den endelige godkjennelsen (loan commitment), er kontrakten ikke bindende.

Hva kreves av dokumentasjon for å få et lån fra en amerikansk bank?

Dette varierer fra bank til bank, men i de fleste situasjoner må du kunne bevise at du har minimum 30 % av salgsprisen i egenkapital og nok reserver til å kunne betale 6 måneders avdrag, renter og eiendomsskatt, i tillegg til eierskiftekostnadene. Du må i tillegg bevise at du er kredittverdig og har betalt dine regninger til tiden.

Hva er renten på et typisk banklån?

Mange tror at renten i USA for forbrukeren er mye lavere enn i Norge. Dette er dessverre ikke tilfellet, selv om banken betaler en meget lav rente. Problemet er at rentemarginen som er forskjellen mellom utlånsrente og innlånsrente, dvs. på hva en finansinstitusjon tar for å låne ut penger og hva den selv må betale sine innskytere, er mye større i USA enn i Norge. Med andre ord, banklån er litt dyrere, men til gjengjeld er ferieboliger mye billigere enn i Norge.